Velilerimiz İçin Önemli Bilgilendirme:

Bu sayfada yayınladığımız aylık yemek menülerine bundan sonra velilerimiz OKULOGIC hesaplarından erişebilirler.
 
 
Beslenme Uzmanı Süheda İmamoğlu'nun Bu Ayki Makalesi
 
 
 
Neden Kinoa?

Bitkisel protein, posa, doymamış yağlar, mineral ve vitamin yönünden zengin olan Kinoa, son günlerde diyet listelerini süsleyen  en popüler besin  maddelerinden biri olarak dikkati çekmektedir. Kinoa nedir? Nasıl ve neden hayatımıza girmiştir? Faydaları, öne çıkan özellikleri nelerdir?

Kinoa, bir Güney Amerika bitkisidir. Son bir kaç yıldır ülkemizde tanınmasının nedenlerinin başında gelen 2013 yılının  Birleşmiş Milletler tarafından Kinoa yılı olarak ilan edilmesidir. Birleşmiş Milletler, her yıl tarımla ilgili bir  konuya dikkat çekmektedir. 2013 yılında’’ geleceğe binlerce yıl önce ekilen tohumlar’’ başlığı altında Kinoa bitkisinin yararlı özelliklerini vurgulayarak tanınmasını sağlamıştır.

Kinoa bitkisi ıspanak ve şeker pancarı gibi bitkilerle aynı familyadandır. Tek yıllık, tohumla çoğalan, otsu  bir bitkidir. Bitkinin tohumları  tahıl tohumu gibi kullanılsa da, besin değeri açısından kuru baklagillere benzer. Dağlık alanlarda ve ovalarda nispeten nemli yerlerde yetişir. Yüksek ve düşük sıcaklığa,  kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır. Yaprakları sebze olarak tüketilebilir. Bizde ekilmez, fakat sulu tarım alanlarında tarla yabancı otu olarak bulunur.

Bitkinin tarımı son yirmi yılda artmıştır. Kinoa, ABD’de yaklaşık on yıldır yaygın bir şekilde tüketilmektedir. ABD ve Avrupa ülkeleri, halen Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’dan ithal etmektedir. Kuraklığın dünyada giderek artması pirinç üretiminin azalmasına ve  Kinoa gibi alternatif gıda arayışlarına neden olmaktadır. İklimlerin giderek ısınması, buna bağlı su sorunu ve yiyecek sorununun büyümesi, zor iklim koşullarına dayanıklı besin alternatifi olarak bu  bitkiye stratejik bir önem kazandırmaktadır.  

Kinoa Bitkisinin Besin Değeri

Kinoa’nın içeriği  bitkisel protein, posa, doymamış yağlar, mineral ve vitamin yönünden zengindir.  Yağlı bir tohumdur. Tahıllar ve kurubaklagillerin çoğunda sekiz amino asidin biri veya bir kaçı eksiktir. Vücuda gerekli olan sekiz esansiyel amino asidin tümünü içerdiği için iyi bir bitkisel protein kaynağı olarak kabul edilir. Demir , magnezyum,  çinko, potasyum yönünden zengin, sodyumdan fakirdir.  Gluten içermez. Glutene intorelansı olan çölyak hastaları için uygun bir besindir.

BESİN (100 g.)

Kinoa

Mercimek Bulgur

Protein

13,8 g.

24,7 g. 10,3 g.

Yağ

5,0 g.

1,1 g. 1,2 g.

Karbonhidrat

59,7 g.

60,1 g. 78,1 g.

Posa

4,1 g.

3,9 g. 1,3 g.

Enerji

399 kal

340 kal 357 kal

Günümüzde beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri önemle vurgulanırken dünyada iklim koşulları ve besin yetersizliği nedeniyle açlık çeken 842 milyon insan vardır. Kinoa, besin değeri yüksek zor iklim koşullarında yetişebilen bir bitki olduğu için iyi bir besin alternatifidir.

Ülkemizde Kinoa
Ülkemizdeki Kinoa satış fiyatına baktığımızda 30-50 TL/ kg. gibi çok yüksek bir rakam görülür. Bunun anlamı Kinoa üreten Güney Amerika ülkelerinde bizdeki buğdayın veya yeşil mercimeğin satış fiyatının 30-50 TL/kg. olması ile aynı şeydir. Bugün Kinoa ile hazırlanmış kısır ve salataların diyet listelerini süsleyip, renklendirerek albenili bir hale getirdiğini sıkça görebiliriz. Bununla birlikte ülkemizde yetişen çeşitli kuru baklagilleri ve tahılları kullanarak  da sağlıklı ve dengeli menüler hazırlamak  mümkündür. Böylece hem aile bütçesi  hem de ülke ekonomisi  zarar görmemiş olur.

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dyt. Süheda İMAMOĞLU

Kaynaklar:

1-Faydalıoğlu E, Yücel M. R. Bitkisel Protein Kaynağı Quinon, 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu 2014 Yalova

2- Arslan N., Kinoa İnkaların Altın Tanesi, Gıda Hattı, 02.02.2015

3- Gıda Kompozisyon Cetveli, Türkiye Diyetisyenler Derneği, 1991



Süheda İMAMOĞLU
Beslenme Uzmanı
 
   

Süheda İmamoğlu'nun Sağlıklı Beslenme İle İlgili Makalelerini Görmek İçin Tıklayınız.