Makale Listesine Dön...
 
Çocuklar Posa Sevmez

Posanın  önemi bilinse de çocuklar tarafından tüketilmesinin  kolay olmadığı  düşünülür.  Posa, ağızda bir yük, çiğneme sırasında fazlalık gibi gelebilir. Halbuki çocukların severek yediği posa içeren pek çok yiyecek vardır. Bazı besiner ise hazırlanma sırasında posadan zenginleştirilebilir. Çocuklara olumlu beslenme alışkanlıkları kazandırma sürecinde diyetteki posanın miktarı gözden kaçırılmamalıdır.

Posanın Yararları

Posa, tokluk verir, fazladan kalori alınımına neden olmaz, kilo korumada önemlidir.

Posa ile birlikte içilen su miktarı artırılırsa besinlerin barsaklarda kolay ilerlemesini sağlayarak kabızlığı önler, barsak kanserlerinden korunmayı sağlar.

LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. Diabet ve kalp hastalıklarının önlenmesinde rol oynar.

Posadan Zengin Besinler

Tam tahıllar, elma, portakal, muz, erik, çilek, kiraz,  ahududu, böğürtlen, armut, bezelye, kurubaklagiller, enginar, ıspanak, badem gibi besinler posadan zengindir.

Bir porsiyonda 5 g. ve daha fazla posa içeren besinler posadan zengin besinler , bir porsiyonda 2,5-4,9 g. posa içeren besinler ise iyi posa kaynaklarıdır.

  • 1 orta boy kabuklu armut 5,5 g.
  • 1 ufak kabuklu elma 3,6 g.
  • 120 g. pişimiş yeşil bezelye 4,4 g.
  • 120 g. pişmiş kuru fasulye ve barbunya 6,2- 9,6 g.
  • 1 orta boy kabuklu pişmiş fırın patates 3 g.
  • 120 g. ahududu 4 g.
  • 30 g. badem 3,5 g.
  • 60 g. kuru incir (2-3 adet) 3,7 g.
  • 1 orta boy portakal 3,1 g.
  • 1 orta boy muz 3,1 g.
  • 80 g. ( 1 çay bardağı) buğday gevreği 9,1 g.
  • 120 g. lahana turşusu 3,4 g. içerir.

Yaş Gruplarına Göre Posa İhtiyacı

  • 1-3 yaş arasındaki çocuklar her gün 19 g.
  • 4- 8 yaş arasındaki çocuklar her gün 25 g.
  • 9-13 yaş arasındaki erkek çocuklar 31 g.
  • 14- 18 yaş arasındaki erkek çocuklar 38 g.
  • Çocukluk çağından sonraki dönemlerde kızların ise günde 26 g. posaya ihtiyaçları vardır.

Posa Tüketimini Artırmak İçin

Evde hamur işleri hazırlarken tam tahılları(tam buğday unu, tam çavdar unu) kullanın. Veya beyaz un ile birlikte tam tahıl ununu ½ oranınnda kullanın. Meyve salataları hazırlayın ve kuru yemişlerlerle süsleyin. Kısır, mercimek köfte, nohut salatası, nohutlu pilav, sebzeli bulgur pilavı, mısırlı pilav, buğday çorbası gibi posa içeriği yüksek besinlere menülerinizde sıklıkla yer verin.

Süheda İMAMOĞLU
Beslenme Uzmanı