Makale Listesine Dön...

İyi Beslenme Her Yaşta Önemlidir
Her yaşta önemli olan iyi beslenme söz konusu çocukluk çağı olunca daha fazla önem kazanır. İyi beslenmenin öğrenilmesi yaşamın diğer alanlarındaki alışkanlıklar da olduğu gibi yavaş yavaş yaşama geçer.  Sağlıklı besinleri çocuklukta tanımak seçimleri etkiler. Bu konuda esas sorumluluk anne ve babalarındır.  Çocukların sağlıklı beslenmeyi öğrenmesinde ebeveynlere ışık tutacak pek çok seçeneğin olması, işin iyi tarafıdır.

Çeşitlilik
Çocuklarda, besin çeşitliliği beş temel besin grubundan sağlanır. Tam tahıllar, yüksek kalitede protein kaynakları, sebzeler, meyveler ve günlük süt ürünleri. Çocukların gelişiminde demir ve kalsiyum minerali oldukça önemlidir. Anne- babalar, çocuklarının günlük beslenmesinde kalsiyum ve demiri yeterli almalarına dikkat etmeli, yağ ve şekerin fazla tüketilmesinden daima kaçınmalıdırlar.

Yararlılık
İyi beslenme alışkanlıklarına sahip olan çocuklar, uygun kiloda olurlar. Obezite ve obezitenin neden olduğu hastalıklara yakalanmazlar. Güçlü kemiklere, kaslara sahip olmalarının yanı sıra beden algıları da olumludur.

Okulun Rolü
Gün içinde evden ayrı geçirilen süreye bakıldığında okuldaki beslenmenin önemi göz ardı edilemez. Okullarda, çocuklara içeriğine özen gösterilen besinler sunarak, gelişimleri desteklenmelidir. Posterler, ilgi çekici materyaller ve eğitimlerle sağlıklı seçimler yapabilmeleri için gereken bilinç düzeyi oluşturulmalıdır.

Anne ve Babaların Rolü
Çocukların beslenme seçimlerinde en etkili faktör olan ebeveynler çocukların rol modelleridir. Ayrıca anne ve babalar, çocuklarının neyi yediklerini ve yemediklerini kontrol ederler.  Çocuklar, besinlerini kendilerine sunulanlardan seçerler. Aileler, meyve ve sebzelere sofralarında daha fazla yer vermeli, yağlı ve şekerli besinlerden kaçınmalıdırlar.  Ailece yenilen yemekler, özel günlerde özenle hazırlanmış sofraların aile büyükleriyle paylaşılması  yeme alışkanlıkları yanı sıra  güçlü bağların kurulmasını da sağlar. Okul ve ailenin katkılarıyla bilinç düzeyi gelişen çocuk evden uzakta olduğu sürelerde de sağlıklı seçimler yapabilir.
Süheda İMAMOĞLU
Beslenme Uzmanı