Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlanan bu anlamlı günle ilgili etkinliklere Özel Sezin Lisesi öğrencilerimiz, farklı çalışmalarla hazırlandılar.
11.sınıf öğrencilerimizden Doğa Karaalp üç buçuk ay boyunca çizdiği kadın resimleri ile bizlere kadının geçmişten bugüne nasıl "birey" olduğunu anlattı. Zamanın en başından beri yaratılan, yaratan kadının tabiatın döngüsünde şekil bulduğunu, gelişen dünyaya uyum sağladığını, haklar istediğini vurguladı.
9.sınıf öğrencilerimizden Orkun Özcan, Ege Batıkan, Bora Turgut, Deniz Doğa Kahyaoğlu, Yağmur Ergül ve Avram Zanana, Kadıköy’de çekmiş oldukları kısa filmle çalışan kadının çağdaş bir toplum için önemini bir kez daha fark etmemizi sağladılar.
Itır Lal Şenol, Ece Konak, Eda Kibar, Selin Alçık, Deniz Doğa Kahyaoğlu, Ece Güner ve Burçak Sönmez ise geçmişten bugüne Türk ve dünya kadınlarından örnekleri bizlere hazırladıkları drama ile tanıttılar.

Öğrencimiz Doğa Karaalp'ten Dünya Kadınlara ...

Ben Bireyim

Zamanın en başından beri varım, yaratılanım, yaratanım, yaratılışın kendisiyim. Tabiatın döngüsünün tek bedende şekil bulmuş haliyim.

Yaratma gücüne sahibim, bu yüzden kutsalım, yani kutsaldım karanlık çağ gelmeden önce... Kutsal dişi, Çoban Yıldızı, Venüs, Afrodit, ben tanrıçayım.

Ancak karanlık çöktü, bir elmayla başladı her şey. Onu ademe verdiğim için lanetlendim. Lucifer'la kaçtığım için çocuklarım devamlı olarak ölüme mahkum edildi... Havva, Lilith, ben günahkarım.

Sadece doğmuş olmam bile acı çekmem için bir sebepti, cezalandırıldım, yaratıcının hükmünü elinde tuttuklarına inananlar tarafından. Ben cadıyım.

Benim sembollerim; Venüs gezegeninin güneş çevresinde dönerken oluşturduğu beşgen yıldız şekli, artık onlar tarafından şeytanın sembolüne, tanrıçam şeytanın kendisine dönüştürüldü. Baphomet, ben şeytanım.

Karanlık uzun sürdü ancak şafak nihateinde söktü. Bir ışık geldi; penisilin. Artık çocuklarım görünmez iblislere karşı dirençliler. Ben anneyim.

Yavrularımın ölüceklerinden endişelenmiyorum artık, daha az ama daha sağlıklı yavrularım var, yapıcak daha az işim va daha çok vaktim var, dış dünya keşfedilmeyi bekliyor. Ben insanım.

Haklar istiyor ve onlar için savaş veriyorum, gelişen dünyaya ayak uydurmaya çalışıyorum, Marie Curie, Florence Nightingale, ben kadınım.

Ve şimdi araba sürebiliyor, ne giydiğime endişe etmeden sokakta yürüyebiliyor, oy verebiliyor, istediğim kişiyle evlenebiliyor ve ilk çocuğumu kız doğurabiliyorum... Yani neredeyse.

Emin olduğum tek bir şey varsa o da bu yolda ilerlemekten asla yılmayacağımdır, çünkü nihayetinde ben bir bireyim.
05.03.2018